blogimg

Test finanční gramotnosti online aneb Tykáte si s penězi?

Provident
17 05 2021 09:00

Testů finanční gramotnosti existují desítky. Ten náš je však jiný. Pomůže vám zjistit, jak dobře se orientujete ve světě půjček. Zkuste ho vyplnit i vy a ověřte si, zda znáte vše potřebné k tomu, abyste si sjednali bezpečnou půjčku, kterou zvládnete splácet. Kvíz vám nezabere ani 10 minut.

Finanční gramotnost v ČR: Jak jsou na tom Češi?

Jak jsou na tom Češi s finanční gramotností? Podle České bankovní asociace (ČBA) se orientace Čechů ve světě financí zlepšuje. V roce 2020 si Češi vedli nejlépe. Dosáhli na 61 bodů ze 100. Přitom ještě před pěti lety si v testu průměrně připsali jen 54 bodů.

Zajímavé je, jak Češi hodnotí sami sebe. Celých 84 % respondentů uvedlo, že se s přehledem orientuje v oblastech hospodaření, domácího rozpočtu, spoření i půjček. Přitom jen 12 % Čechů si myslí, že v důležitých finančních otázkách nepotřebuje od nikoho poradit a vystačí si bez pomoci internetu, svých nejbližších nebo bankovních poradců.

Zkušenosti vs. znalosti. Mladší ročníky mají výhodu

Téměř polovina Čechů získala své znalosti o financích až při řešení různých životních situací – učili se tedy ze zkušenosti. Mladší respondenti mají oproti těm starším výhodu. O penězích se dnes učí na základních i středních školách a více se o nich mluví také v rodinách. Pokud nevíte, jak o penězích mluvit se svými dětmi, pusťte jim třeba seriál Bankovkovi, který běží na Déčku, kanálu České televize.

TIP: Kde získat znalosti o financích v dospělosti? Podívejte se na blog Providentu a přečtěte si například Jak poznat důvěryhodného poskytovatele ve světě nebankovních půjček. Dozvíte se, co vše u poskytovatele prověřit před tím, než podepíšete smlouvu.