blogimg

Půjčka na občanský průkaz: Na tu rychle zapomeňte

Provident
04 09 2024 09:00

Zní to lákavě, že? Rychlá půjčka jen na občanku, bez zbytečného papírování a ověřování. Bohužel, realita je často úplně jiná. Nabídky slibující půjčku pouze na základě předložení občanského průkazu byste měli brát s velkou rezervou, a to hned z několika důvodů.

Abyste získali půjčku, nestačí vám předložit jen občanku

Ještě do roku 2016 bylo na trhu mnoho neférových institucí, které půjčovaly lidem, aniž by prověřovaly, zda zvládnou hradit splátky. Tyto společnosti často půjčovaly za zdánlivě výhodných podmínek, protože tak trochu počítaly s neschopností zákazníků splácet. Díky tomu vydělávaly na astronomicky neúměrných sankcích za prodlení se splátkami.

Do té doby také firmy, které chtěly poskytovat půjčky, mohly tuto činnost provádět jen na základě živnostenského listu. Celý trh nepodléhal žádné regulaci, což samozřejmě využilo spoustu nekalých firem.

V prosinci 2016 však naštěstí vzešel v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru. Ten kromě omezení smluvních pokut také určil pravidlo – poskytnutí spotřebitelského úvěru musí předcházet posouzení, zda je zákazník půjčenou částku schopen vrátit. A navíc, pokud chce instituce poskytovat půjčky, musí disponovat licencí od České národní banky. Tím změnil pravidla hry k lepšímu.

K čemu je licence dobrá?

Poskytovatelé s touto licencí mají konkrétní pravidla, která musí dodržovat. Dodržování pravidel podléhá kontrole České národní banky. Licencovaný poskytovatel spotřebitelského úvěru musí (kromě jiných dalších povinností) vždy ověřit vaši úvěruschopnost – zda zvládnete půjčené peníze bez problému vrátit.

Instituce si na základě zhodnocení vašich příjmů a výdajů také stanoví vaši bonitu = jak vysoké splátky jste schopni splácet. Kromě toho si také na pomocí registrů dlužníků ověřuje, zda nemáte ještě nějaké další půjčky. To aby si byli jisti, že se nedostanete do dluhové spirály.

Schválení půjčky jen na základě občanského průkazu naznačuje, že jde o poskytovatele, který obchází povinnosti, které ukládá zákon a s ochranou vašich práv si hlavu neláme. U takového subjektu můžete očekávat, že jeho praktiky mohou být neférové a měli byste se mu raději vyhnout obloukem.

TIP: Nejste si jisti, jaký je rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou? Přečtěte si článek Nebankovní úvěr: Vím, o čem je řeč.

Proč je půjčka na občanku podezřelá?

Podle Marketing Mineru hledá sousloví půjčka na OP nebo půjčka na občanský průkaz okolo 2 700 lidí měsíčně, což není zrovna málo. Je velmi pravděpodobné, že tyto dotazy zadává někdo, kdo si je vědom, že dostat půjčku jen na občanský průkaz bude velmi jednoduché na vyřízení. Snadná žádost se ale nemusí rovnat také férové půjčce.

Za podobnými nabídkami se mohou skrývat nepoctiví poskytovatelé půjček – lichváři, kteří svou činnost provozují bez náležité licence. Ti vám půjčí peníze s nehoráznými úroky a nesplnitelnými podmínkami, čímž vás dostanou do dluhové pasti. Často se uchylují k zastrašování a nelegálním praktikám vymáhání dluhu.

Pokud si půjčíte od nelegálního poskytovatele, obejdete zákon – ale tím se zároveň vzdáte jeho ochrany (nejste chráněni zákonem). V případě problémů se splácením se nemáte na koho obrátit a může vám hrozit i drsné vymáhání dluhu.

TIP: Co dělat, když společnost, u které máte půjčku, už není licencovaná? Poradíme v článku Důvěřuj, ale prověřuj…I svého poskytovatele půjčky.

Chcete půjčku od férového poskytovatele? Hledejte tyto 3 znaky

  • Licence: Vždy si ověřte, zda má poskytovatel platnou licenci od České národní banky. Licenci si můžete snadno ověřit na webových stránkách ČNB.
  • Jasné a srozumitelné podmínky: Před podpisem smlouvy si důkladně prostudujte všechny podmínky, a to včetně úroků, RPSN a sankcí za pozdní platby. Vše by mělo být srozumitelné a transparentní. Pokud před vámi poskytovatel spotřebitelského úvěru nějaký údaj skrývá, měli byste zbystřit. Jde totiž znak jisté nesolidnosti. Poskytovatel počítá s tím, že může z určité situace těžit na váš úkor.
  • Seriózní jednání: Solidní poskytovatel s vámi bude jednat transparentně a férově. Veškeré podstatné údaje vám poskytne před uzavřením smlouvy. Upozorní vás na vaše práva a povinnosti a zodpoví všechny vaše otázky. Nebude vás do ničeho tlačit a ponechá vám dostatek času na to, abyste si mohli smluvní podmínky důkladně prostudovat.

V Providentu jsme získali licenci už v roce 2018. Důkladné prověřování žadatelů o půjčky je pro nás samozřejmostí. Naši obchodní zástupci vždy klientům důkladně vysvětlí veškeré podmínky půjčky a splátkového kalendáře a upozorní i na případná rizika spojená s opomenutím splátek.

Pamatujte, že půjčka je závazek. Před jejím sjednáním si důkladně promyslete, zda ji skutečně potřebujete a zda ji budete schopni splácet. V článku Splácení půjčky? Jak vysoké splátky ještě zvládnete, vám poradíme, jak poznat, zda je pro vás výše splátky příliš vysoká.