blogimg

Příspěvek na dojíždění do práce: Když to máte daleko

Provident
15 08 2024 09:00

Jste registrovaní na Úřadu práce a našli jste si práci v jiném městě nebo vesnici, než kde bydlíte? Nevěšte hlavu, na dojíždění vám může přispět i stát – formou příspěvku na dojíždění do práce.

K čemu slouží příspěvek na dojíždění do práce?

Příspěvek na dojíždění do práce poskytuje úřad práce těm, kteří si už nějakou dobu nemohou najít práci v místě bydliště a mají šanci na uplatnění v oboru v jiné lokalitě. Žadatel o příspěvek na dopravu musí splnit několik konkrétních podmínek. Mezi ně patří například:

  • Jste registrovaní na Úřadu práce ČR nepřetržitě alespoň 5 měsíců.
  • Právě jste nastoupili do práce a od registrace na úřadu, kde jste byli déle než 5 měsíců, neuběhlo více než 30 dní.
  • Úřad vám není schopen najít práci ve vašem okolí (kvůli vaší kvalifikaci, věku, nebo třeba zdravotnímu stavu).

Důležitou podmínkou je také to, že by vaše hrubá mzda za danou vykonanou práci neměla přesáhnout 1,2násobek hodnoty průměrné mzdy za 1. a 3. čtvrtletí předcházejícího roku. Tu roce 2023 Ministerstvo školství a sociálních věcí vyhlásilo na 42 427 Kč. V roce 2024 tak můžete požádat o příspěvek v případě, že vaše hrubá mzda nepřekročí částku 50 912 Kč.

TIP: Veškeré podrobné podmínky najdete na stránkách Příspěvek na podporu regionální mobility. 

Můžete dostat až 10 000 Kč měsíčně na dojíždění do práce

Podle webových stránek Úřadu práce ČR můžete získat na dojížďku do práce měsíčně maximálně 10 000 Kč. Paušální měsíční výše příspěvku se ale počítá takto – za každý jeden kilometr vzdálenosti mezi místem výkonu zaměstnání a vašeho bydliště dostanete 94 Kč. Pokud to tedy máte do práce 50 km, znamená to, že byste měli dostat příspěvek ve výši 4 700 Kč.

Je dobré ještě zmínit, že příspěvek můžete pobírat maximálně 12 kalendářních měsíců po sobě jdoucích.

 

Příspěvek můžete, ale také nemusíte získat

Příspěvek stejně jako třeba příspěvek na podnikání není nárokový – to znamená, že ikdyž splníte podmínky, nemusí vám úřad příspěvek „odklepnout“. V ideálním případě se proto rovnou na místním úřadě zeptejte, zda jste vhodným kandidátem na jeho získání.

Co všechno musíte k žádosti doložit:

Kromě vyplněného formuláře s názvem Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility – Příspěvek na dojížďku musíte ještě doložit následující dokumenty:

  • Potvrzení o bezdlužnosti – úřad tímto ověřuje, zda nemáte třeba nedoplatky na zdravotním a sociálním pojištění.
  • Doklad o zřízení účtu u peněžního ústavu – úřad posílá příspěvek pouze bezhotovostně, proto si ověřuje, zda disponujete bankovním účtem. Stačí, když k žádosti přiložíte potvrzení o zřízení účtu.
  • Pracovní smlouvu s novým zaměstnavatelem – důkaz o tom, že nastupujete do zaměstnání a také o výši vaší hrubé mzdy.
  • Potvrzení od zaměstnavatele, že vám on sám nebude zajišťovat bezplatnou dopravu do práce.

Celou žádost můžete zpracovat online a poslat ji elektronicky prostřednictvím datové schránky. Pokud si ale nejste jisti, jak ji vyplnit, raději zvolte tradiční formu – zajděte si na místní pobočku úřadu práce a žádost vyplňte s pomocí úředníka.

Pokud vám úřad žádost schválí, podepíšete s ním dohodou a peníze vám zpětně bude posílat každý měsíc na účet..

Aktivně se zajímejte o možnosti, které stát nabízí

To, že příspěvek na dojížďku není nárokový, by vás ale nemělo odradit. Myslete na to, že pravidelné dojíždění do práce se celkem citelně může odrazit ve vašem rodinném rozpočtu. Proto se neostýchejte zeptat na úřadě, zda by vám dotyčný pracovník nemohl pomoci s vyplněním žádosti.

Jaké další formy pomoci nabízí stát nezaměstnaným: