blogimg

Nájem vs. podnájem: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Provident
05 08 2024 09:00

Mnoho lidí často zaměňuje pojmy nájem a podnájem a myslí si, že obě slova vyjadřují jednu a tu samou věc. Opak je ale pravdou. Pojďte zjistit, jaký je rozdíl mezi nájmem a podnájmem.

Nájem, podnájem, pronájem aneb kdo se v tom má vyznat

Nejprve si pojďme objasnit rozdíl mezi nájmem, podnájmem a pronájmem. Pojmy nájem a podnájem představují právní pojmy, které definuje zákon. Naopak pronájem (nejčastěji asi bytu nebo domu) patří mezi ustálená slovní spojení, která sice využíváme v denní komunikaci, ale právo slovo pronájem nijak nevymezuje.

A jaký je tedy rozdíl mezi nájmem a podnájmem?

  • Nájem: Vlastník nemovitosti pronajímá svůj byt (nebo jinou nemovitost) na základě nájemné smlouvy.
  • Podnájem: Nájemce, který má platnou nájemní smlouvu s majitelem bytu, poskytuje byt nebo jeho část k obývání podnájemníkovi, se kterým má sjednanou podnájemní smlouvu.

V praxi to tedy znamená, že v rámci nájmu si pronajímáte byt přímo od jeho majitele. Pokud ale jednáte ohledně podnájmu, znamená to, že tuto formu pronájmu bydlení neřešíte napřímo s majitelem, ale s nájemcem. Uveďme si 2 teoretické příklady pro lepší porozumění:

Pan Malý je majitelem bytu 3+kk. Společně jste se dohodli na pronájmu bytu a podepsali jste nájemní smlouvu. Když ale zjistíte, že je pro vás byt příliš velký a dohodnete se s panem Malým, že si můžete do bytu vzít ještě podnájemce, můžete jako nájemce pronajímat byt někomu dalšímu. S danou osobou si pak musíte vyřešit podnájemní smlouvu.

Hlavní rozdíl mezi nájmem a podnájmem je ten, že podobu nájemní smlouvy určuje občanský zákoník, podnájemní smlouvu si stanovuje nájemník a podnájemník a zákon její podobu nijak nevymezuje.

Nájemní smlouva má jasná pravidla, jak by měla vypadat

Obecně se tedy dá říci, že je vždy mnohem lepší hledat nájem, protože má smlouva jasně daná kritéria a povinnosti, které stanovuje zákon – chrání práva nejen majitele bytu, ale také vás jako budoucí nájemce. Do podnájemní smlouvy si může nájemce napsat prakticky jakoukoli podmínku a vy s ní (za předpokladu, že chcete v daném bytě bydlet) musíte souhlasit.

Chcete si v nájemním bytě ohlásit trvalé bydliště? Stačí, když ohlašovně doložíte oprávněnost užívání bytu (jednoduše předložíte nájemní smlouvu). Pokud jste ale v bytě jako podnájemce, musí s nahlášením trvalého bydliště souhlasit majitel bytu. Nehledě na to, že souhlas musíte mít písemně s úředním ověřením.

TIP: Co když vám nájemce zvýší nájem? Podívejte, zda je to vůbec ze zákona možné: Zvýšení nájmu: Kdy může majitel navrhnout.

Výhody nájmu:

  • Větší jistota bydlení – pronajímatel vás nemůže jen tak vyhodit, musí totiž existovat výpovědní důvod.
  • Jasná pravidla daná zákonem – jak už bylo řečeno výše, zákon stanovuje jasná pravidla pro nájem. Ze zákona vám tak třeba pronajímatel nemůže zakázat zvířata v bytě. Naopak v podnájemní smlouvě je nájemce zakázat může a pak se bohužel nedá nic dělat než s podmínkou souhlasit.
  • Možnost dlouhodobého bydlení – nájem můžete mít na dobu neurčitou, naopak délka podnájmu se odvíjí od délky nájemní smlouvy.
  • Přímá komunikace s majitelem – nemusíte nic řešit přes prostředníka v podobě nájemce. Jakýkoli problém si vyřešíte rovnou s majitelem bytu.

Výhody podnájmu:

  • Může být levnější než nájem – obvykle totiž v bytě nebydlíte sami a můžete tak sdílet náklady na bydlení.
  • Možnost krátkodobého bydlení – podnájem můžete oboustranně vypovědět bez uvedení důvodu. To znamená, že se můžete z bytu odstěhovat prakticky ze dne na den, aniž byste museli uvést důvod. Odvrácenou stránkou mince je ale to, že i vás může ze dne na den nájemce z bytu vyhodit, aniž by vám musel říct proč.
  • Možnost bydlet s dalšími lidmi – forma spolubydlení.

Na co si dát pozor?

U nájmu:

  • Vždy si pořádně přečtěte nájemní smlouvu, než ji podepíšete.
  • Zkontrolujte, jestli je osoba, se kterou jednáte, opravdu majitelem bytu.
  • Ptejte se na výši nájmu, záloh na energie a další poplatky.
  • Zjistěte si, jak je to s vybavením bytu – co tam zůstane a co si musíte pořídit sami.
  • Domluvte se na pravidlech pro případné opravy v bytě.

U podnájmu:

  • Ujistěte se, že majitel bytu s podnájmem souhlasí.
  • Zjistěte, jak dlouho můžete v bytě zůstat a jaké jsou podmínky pro ukončení podnájmu.
  • Dobře si přečtěte podnájemní smlouvu, než ji podepíšete.
  • Ptejte se, kdo platí energie a další poplatky.
  • Budete v bytě bydlet ve více lidech? Stanovte si jasná pravidla společného soužití.

Obecně je ale určitě lepší, když si hledáte bydlení formou nájmu. Podnájem je totiž velmi závislý na vůli nájemce. Díky tomu, že má nájemní smlouva ze zákona jasně daná pravidla, chrání vás jako nájemce před neférovým chováním ziskuchtivých osob. V praxi se totiž můžete potkat třeba se situací, kdy pronajímatel nasadí vyšší částku, než platí on sám na nájmu.

TIP: Myslete na to, že i zařízení nového bydlení něco stojí. V článku Jak si levně zařídit byt radíme, jak na tom ušetřit.