blogimg

Internetoví podvodníci: 3 nejčastější praktiky + jak se proti nim bránit

Provident
26 09 2024 08:00

Kybernetická kriminalita je na vzestupu a internetoví podvodníci se stávají stále rafinovanějšími. Už dávno neplatí, že by se zaměřovali jen na starší a méně zkušené uživatele internetu. Naopak, s novými triky a praktikami dokáží nachytat i ostražité uživatele.

Potvrzují to i statistiky České bankovní asociace (ČBA). Jen za první polovinu roku 2024 zaznamenaly banky v České republice nárůst kybernetických útoků o 37 % oproti stejnému období loňského roku. Obětí útoku se stalo neuvěřitelných 49 436 klientů bank, kteří přišli o celkem 845 milionů korun.

Podvodníci na internetu nezahálejí a je potřeba být obezřetný.

Nejčastější internetové podvody, které mohou potkat i vás:

Phishing: Někdo se vám naboural do bankovního účtu, musíte jednat rychle!

Podvodníci se vydávají za důvěryhodné instituce – nejčastěji za banky, pošty nebo státní úřady. Snaží se z vás vyloudit citlivé údaje (hesla, PIN kód nebo údaje z vaší platební karty). Může vám přijít e-mail, ve kterém vás banka prosí o okamžitou aktualizaci hesla, protože se někdo naboural do vašeho účtu. Útočník ve vás chce vyvolat paniku, abyste v rychlosti provedli vše, co vám napsal do zprávy.

Velmi často vás v rámci obsahu zprávy také odkáží na falešné webové stránky, které vypadají prakticky úplně stejně jako stránky reálné instituce.

Jak se proti phisingu bránit?

  • Neklikejte na odkazy v podezřelých e-mailech a SMS zprávách.
  • Vždy si dobře zkontrolujte adresu (nebo tel. číslo), ze které e-mail odešel.
  • V obsahu si také všímejte gramatických chyb a podivných frází – myslete na to, že mnoho internetových šmejdů neumí česky a pro podvody využívá překladač.
  • Pokud po vás stránka chce přihlašovací údaje nebo třeba číslo kreditní karty, vždy si raději několikrát zkontrolujte, že jste opravdu na oficiálních stránkách dané instituce. Dávejte si pozor na drobné změny v doménách – například místo www.banka.cz může adresa vypadat www.banka.cn
  • Nejste si jisti, zda vás banka opravdu kontaktovala? Ověřte si informace z oficiálního zdroje – zavolejte na reálnou infolinku banky.

Internetoví podvodníci z vás dokáží na dálku vytáhnout údaje z platební karty a sami si pak vyberou peníze z bankomatu. Jak postupují v praxi: Zloději na dálku zkopírují kartu a pak zamíří k bankomatu.

Falešné e-maily: Vyhráli jste miliony, gratulujeme, kam je máme poslat?

Dostali jste e-mail s blahopřáním k úžasné výhře v loterii, o které jste v životě neslyšeli? Než začnete slavit a plánovat, jak utratíte pohádkovou sumu, zbystřete! Možná jste se stali obětí podvodného e-mailu, který má za cíl vylákat z vás peníze nebo citlivé údaje.

Podvodníci rozesílají hromadné e-maily s lákavým oznámením o výhře v loterii, do které jste se nikdy nepřihlásili. Často se vydávají za známé loterijní společnosti nebo zahraniční organizace, aby vzbudili dojem důvěryhodnosti. Snaží se z vás vylákat osobní údaje a číslo bankovního účtu pod záminkou, že vám potřebují zaslat výhru. Zároveň vás poprosí o zaplacení poplatku za zpracování výhry.

Jak se bránit?

  • Postupujte podobně jako v případě phishingu. Pokud jste se do žádné loterie nepřihlásili, pravděpodobně jste ani nic nemohli vyhrát.
  • Neklikejte na odkazy a neotvírejte žádné přílohy – mohou obsahovat viry.
  • Žádná seriózní loterijní společnost po vás nebude požadovat peníze předem ani citlivé údaje e-mailem.
  • Pokud máte pochybnosti, kontaktujte přímo danou loterijní společnost nebo organizaci (použijte oficiální webové stránky a kontakty, ne ty z e-mailu).
  • Pomozte chránit ostatní uživatele a nahlaste podvodný e-mail svému poskytovateli e-mailové schránky a případně i Policii ČR.

Podvody na Facebooku a jiných bazarech

Facebook Marketplace nebo Sbazar a další online tržiště jsou skvělým místem pro nákup a prodej věcí z druhé ruky. Bohužel, i zde číhají podvodníci, kteří se snaží zneužít vaši důvěřivost.

Jak může takový podvod na Facebooku vypadat: Kupující vám napíše, že má o zboží velký zájem a ihned zaplatí. Pošle vám falešný e-mail s potvrzením o platbě, kde je odkaz na "potvrzení doručení", po jehož kliknutí se dostanete na falešnou stránku banky. Vy v nevědomosti vyplníte vaše údaje k bankovnímu účtu a problém je na střeše.

Jak se bránit?

  • Zkontrolujte si profil prodejce/kupujícího, jeho historii a hodnocení od ostatních uživatelů.
  • Vyhněte se platbě předem, pokud si nejste jisti důvěryhodností prodejce.
  • Ujistěte se, že zboží odpovídá popisu a je funkční.

V případě pochybností se obraťte na podporu daného online tržiště. Nahlaste podezřelý inzerát nebo chování uživatele.

Hacker v kožených rukavicích píše na klávesnici

Tímto ale výčet internetových podvodů rozhodně nekončí. O dalších praktikách si přečtěte na webových stránkách projektu #nePINdej!

10 bezpečnostních zásad, jak se chovat na internetu:

  • Nepřihlašujte se k důležitým účtům na veřejných počítačích ani na nezabezpečených Wi-Fi sítích.
  • Neklikejte na odkazy a neotvírejte přílohy v e-mailech od neznámých odesílatelů.
  • Pokud vám něco připadá podezřelé, raději neriskujte a ověřte si informace z důvěryhodného zdroje.
  • Vytvořte si pro každý účet unikátní a silné heslo s alespoň 12 znaky, kombinující velká a malá písmena, číslice a speciální znaky.
  • Aktivujte si dvoufaktorové ověřování u všech služeb, které to umožňují.
  • Pravidelně aktualizujte operační systém, antivirový program a veškerý software, který používáte.
  • Veřejné Wi-Fi sítě bývají často nezabezpečené a vaše data na nich mohou být snadno zachycena.
  • Pokud se k veřejné Wi-Fi síti připojujete, neprovádějte na ní citlivé operace, jako je internetové bankovnictví, nakupování online nebo zadávání hesel.
  • Nepublikujte online citlivé informace, jako je vaše adresa, telefonní číslo, datum narození nebo finanční údaje.
  • Buďte opatrní, s kým sdílíte své osobní údaje online.

 

TIP: Dávejte si pozor i na lákavé, ale nereálné nabídky. Zjistěte, proč půjčka na občanský průkaz není to pravé ořechové.