blogimg

Důvěřuj, ale prověřuj… I svého poskytovatele půjčky

Provident
17 07 2024 09:00

Co dělat, když se změnily okolnosti a můj věřitel už nemůže poskytovat další úvěry. I s půjčkou u společnosti, která musela ukončit svou činnost z důvodů odebrání licence, se dá něco dělat. Pojďte zjistit, jak z nemilé situace ven.

Co to pro vás znamená, když společnost, u které máte půjčku, už není licencovaná?

  • Stávající půjčku samozřejmě musíte splácet dál. Vaše úvěrová smlouva pořád platí a máte povinnost ji dodržovat. A to i v případě, když jste splátky platili napřímo obchodnímu zástupci a ten se vám zatím neozval. Vaše půjčka nezanikla, musíte ji stále platit jinou formou dál – třeba bankovním převodem.
  • Nemůžete si vzít další půjčku u stávajícího poskytovatele ani refinancovat tu stávající.

Proč je licence tak důležitá?

Licence, tedy oprávnění podle zákona o spotřebitelském úvěru, není jen nějaká formalita od České národní banky. Aby ji mohla finanční instituce získat, musí splnit přísná kritéria jako je: důvěryhodnost, transparentní financování, odborná způsobilost a také počáteční kapitál. Musíte mít stanovená také transparentní pravidla jednání se spotřebiteli, když se opozdí se splácením svých dluhů.

Licenci zavedl zákon o spotřebitelském úvěru už v roce 2016. Chrání spotřebitele (žadatele o půjčky) před nekalými praktikami neférových společností. Mezi jednu z hlavních povinností patří mimo jiné posouzení schopnosti spotřebitele splácet půjčku (tedy to, zda splácení půjčky neohrozí váš rodinný rozpočet).

V Providentu jsme získali licenci od České národní banky už v roce 2018. Při každé žádosti o půjčku vždy důkladně prověřujeme, zda má žadatel o půjčky dostatečné finanční prostředky k tomu, aby mohl bez problému své závazky splácet. Naši specializovaní obchodní zástupci rozumí potřebám klientů a najdou produkty a služby šité na míru. Transparentně a srozumitelně vždy vysvětlí podmínky půjčky, splácení i veškerá rizika spojená s opomenutím splátek tak, aby byl zákazník o všem dobře informovaný.

Schopnost splácet by měla instituce vždy individuálně posoudit na základě porovnání příjmů a výdajů. Promítají se do ní i stávající dluhy a vaše finanční morálka tyto dluhy splácet. 

TIP: I nebankovní půjčka by měla mít jasná a transparentní pravidla, kterým rozumíte. Přečtěte si článek Nebankovní úvěr: Vím o čem je řeč – a buďte v obraze.

Co dělat dál?

  • Ujistěte se, že máte schované veškeré dokumenty týkající se vaší půjčky (smlouvu nebo třeba potvrzení o platbách).
  • Ověřte si, komu máte nadále posílat splátky, a to zvláště u instituce, která se nachází v insolvenčním řízení, nebo jí byla odejmuta licence. Tyto informace si raději prověřte u insolvenčního soudu, respektive u České národní banky.
  • Zjistěte si také, kolik vám ještě chybí splatit.

Zvažte, zda není správná doba na refinancování vaší půjčky u jiné společnosti. Díky refinancování si můžete sáhnout na výhodnější podmínky.

Opět platí, že byste si měli vždy vybrat finanční instituci s platnou bankovní licencí, abyste si zajistili, že jste pod ochranou zákona. Zvýšíte tak šanci, že se nedostanete do potíží se splácením.

REFINANCOVÁNÍ PŮJČKY K JINÉMU POSKYTOVATELI = Převedení vaší stávající půjčky od jednoho poskytovatele k druhému.

V Providentu umíme refinancovat půjčky od jiných poskytovatelů

Nemusíte se bát žádných poznámek pod čarou. Poskytneme vám jasné a srozumitelné smluvní podmínky. Budete znát všechny náklady a možnosti půjčky před podpisem smlouvy. Vaše splátky a celková částka se v průběhu trvání smlouvy nezmění.

Máme lidský přistup, neschováváme se za odborné a nesrozumitelné pojmy. S Providentem víte už na začátku, na čem jste a nemusíte se bát, že by vás v průběhu splácení čekalo nepříjemné překvapení.

Jsme stabilní finanční společnost, která působí na českém trhu už od roku 1997 – poskytli jsme půjčky více než 1 000 000 zákazníkům. Kromě České republiky působíme také v 9 dalších zemích.

Umíme refinancovat i více půjček do jedné, z čehož pro vás plyne velká výhoda: Prodloužíme vám dobu splácení a tím vám ponížíme měsíční splátku – takže budete měsíčně v konečném důsledku platit méně a snížíte tak nápor na svůj rodinný rozpočet.

Sliby Providentu

Obraťte se na stabilního partnera s dlouhou tradicí. Rádi vám vyjdeme vstříc:

  • Napište nám nebo zavolejte pro nezávaznou konzultaci, jak naložit s vaší stávající půjčkou.
  • Nemusíte ani chodit na pobočku, náš osobní finanční zástupce si s vámi domluví i schůzku přímo u vás doma.
  • Informujeme vás o veškerých podmínkách naší nebankovní půjčky. Rádi vám vše vysvětlíme, můžete se na cokoli zeptat

Sliby Providentu