blogimg

Aktivní senior: Co dělat, abych zůstal aktivní i ve stáří?

Provident
30 04 2024 08:00

Podle nejnovější projekce Českého statistického úřadu se do třiceti let zvýší podíl seniorů v populaci z 20 % na 30 %. Ruku v ruce jde také neustále se zvyšující průměrný věk dožití. Zůstat aktivní ve stáří není už jen o tom, abyste neobtěžovali své okolí. I jako senior můžete žít život podle sebe a můžete být také užiteční ostatním.

Předávejte cenné zkušenosti, zapojte se do dobrovolnické činnosti

Spousta seniorů po odchodu z práce zažívá pocit méněcennosti. Mají pocit, že už nejsou užiteční, ale spíše všem na obtíž. Často jim ale nedochází, že právě jejich získané bohaté zkušenosti mohou předávat ostatním. A rozhodně nejde jen o pracovní zkušenosti.

Dobrovolnické činnosti se můžete věnovat i v důchodu. Podívejte se na stránky neziskové organizace Elpida. V rámci dobrovolnického programu můžete číst dětem ve školce pohádky, doučovat žáky na základní škole a nebo společně s dalšími seniory pěstovat nejrůznější plodiny na komunitní zahradě Botanicula I.

Potřebujete si přivydělat a také vám schází kontakt s dětmi? Zaregistrujte se na portále Hlídačka.cz a hlídejte děti (nebo i mazlíčky) lidem v okolí za peníze.

TIP: Co dělat, když nemám nárok na důchod? V článku se dozvíte, jaké další možnosti máte.

Seniorka cvičí v parku

Pohyb je život aneb hýbejte se i ve stáří

Je jasné, že ve stáří už asi nebudete úplně schopni hrát fotbal nebo volejbal jako v mládí. Vybírejte si sport na základě vašich předchozích sportovních zkušeností. Nebojte, svalová vlákna si pamatují, co jste s nimi kdysi dělali. Pokud si ale nejste jisti, který sport je pro vás ten pravý, nic nezkazíte tím, když do své každodenní rutiny zařadíte alespoň jednu delší procházku.

Je vhodné cvičení pro seniory?

Řada studií také v poslední době ukazuje, že i senioři by rozhodně neměli zapomínat na silový trénink, balanční cvičení nebo třeba tanec, který podporuje zachování kognitivních funkcí (musíte si zapamatovat jednotlivé taneční kroky, díky dobrému prostorovému vnímání zase víte, kam šlápnout a kam ne – to vše aktivuje nejenom svaly, ale také váš mozek).

Především silová cvičení s činkami (nejen u seniorů) pozitivně ovlivňují hustotu kostí – s věkem bohužel kosti řídnou a jsou méně odolné a mohou se častěji lámat. Přiměřený silový trénink funguje dobře jako prevence proti osteoporóze (řídnutí kostí). Nehledě na to, že budete dostatečně silní na běžné domácí práce – třeba na zvednutí vnoučete do náruče.

Nemusíte hned hledat trenéry, kteří se zaměřují na cvičení pro seniory. Klikněte níže na odkaz na cvičení, která zvládnete i v pohodlí domova:

TIP: Je vám více než 55 let? Pak mrkněte také na článek Senior pas – kartička, která vám přinese spoustu slev a radosti.

Zaměstnejte i mozek aneb speciální kurzy pro seniory

Kromě fyzických aktivit byste si měli dopřávat také pravidelné činnosti, které zaměstnávají váš mozek. Možná vás to překvapí, ale i mozek musíte pravidelně trénovat, aby dobře fungoval ve stáří. A není náhodou, že mentální činnost patří mezi jeden z faktorů, který podle odborníků snižuje riziko vzniku demence.

Sami jistě víte, že pravidelné čtení rozšiřuje slovní zásobu, zlepšuje koncentraci a rozšiřuje také vaše obzory. A kdy jindy číst než právě v důchodě? Za knížky nemusíte utratit ani korunu, stačí, když se zaregistrujete v knihovně – třeba městská knihovna v Praze odpouští roční poplatek seniorům nad 70 let.

Také učení se novým věcem podporuje mozkovou činnost. Konečně máte čas na všechny ty jazykové kurzy, které jste během pracovního života odkládali. A nebo se chcete naučit, jak efektivně využít váš chytrý telefon, abyste o víkendu překvapili vnoučata? Mrkněte na zajímavé kurzy pro seniory, které nabízí nezisková organizace Život90.

Vysoké univerzity také poskytují speciální studentské programy pro seniory v rámci programu Univerzita třetího věku. Každá univerzita nabízí nejrůznější formy tohoto vzdělání. Třeba na Ostravské univerzitě můžete vystudovat kurz Dějiny a kultura španělsky mluvících zemí.

TIP: Vyrazte na dovolenou! V článku Dovolená pro seniory radíme, které destinace zvolit tak, abyste si dovolenou opravdu užili, ale zároveň za ni tolik neutratili.