16. 08. 2024

Dvě třetiny rodičů počítají, že si za školní rok letos připlatí

Každý pátý potřebuje pomoci s placením obědů

Většina rodičů počítá s vyššími náklady spojenými se začátkem školního roku. Nejvíce rodičů (65 %) podle průzkumu Provident Financial čeká zdražení školních pomůcek. Přestože meziročně mírně přibylo rodičů, které zdražování na začátku školního roku nijak finančně neomezí, výrazná část se neobejde bez pomoci. Například s hrazením školních obědů potřebuje pomoci každý pátý. Podle průzkumu se také o téměř 4 p.b. meziročně zvýšil počet rodičů, kteří svým dětem nemohou hradit obědy vůbec nebo jen na některé dny v týdnu.

Školní oběd jako nadstandard?

Zdražování rodiče očekávají i v oblasti školního stravování. Více než pětina rodičů přitom počítá s tím, že obědy pro jedno dítě ji na jedno pololetí vyjdou na více než 4 000 Kč. Nárůst cen školního stravování potvrzují i veřejně dostupná data. Zatímco na začátku loňského školního roku byla dle organizace Women for Women průměrná cena obědů na školách 30-38 Kč, od února téhož roku se po aktualizaci vyhlášky Ministerstva školství cenový strop školního stravování zvedl na průměrných 47 až 54 Kč. „Nárůst nákladů na školní obědy dle našeho průzkumu letos očekává až 60 % rodičů. Školní stravování je zároveň tou oblastí, kde je stále více rodičů nuceno přistupovat k nějakému omezení. Více než 12 procent rodičů totiž uvedlo, že z důvodu zdražování nebude děti posílat na školní obědy nebo budou chodit jen některé dny v týdnu,“ uvádí Hana Chmelíková

Průzkum také ukázal, že každý pátý rodič se pak při hrazení školních obědů neobejde bez pomoci rodiny či organizace. Alarmující statistiky uvádí i organizace Women for Women, která právě školní stravování dětí podporuje v rámci svého projektu Obědy pro děti. „V loňském školním roce jsme zajistili obědy pro bezmála 16 000 dětí po celé České republice. V letošním roce očekáváme desetiprocentní nárůst žádostí. V souvislosti se zvyšováním cen a tím i životních nákladů se totiž dramaticky zhoršuje ekonomická situace nejen v nízkopříjmových rodinách, jako tomu bylo převážně doposud. Evidujeme také žádosti pro děti z rodin, které se dostaly do finanční tísně krátkodobě a dočasně. Častým jevem je, že děti navštěvují školní jídelny jen část měsíce,“ doplňuje Barbora Nejedlá, hlavní koordinátorka projektu Obědy pro děti.

Růst cen školních pomůcek očekává 65 % rodičů

Rodiče chtějí ušetřit například nákupem levnějších pomůcek nebo recyklací těch loňských. Téměř 21 % pak s financováním školních pomůcek pomůže rodina. „Meziročně přibývá rodičů, kteří si začátek školního roku umí lépe finančně rozplánovat a toto období je tedy citelněji finančně nezasáhne,“ uvádí Hana Chmelíková, datová analytička z Provident Financial, a doplňuje: „Více než polovina rodičů ale musí vyšší náklady řešit různými úsporným kroky, jako je například omezení počtu kroužků, nákup levnějšího vybavení či omezení školního stravování.“

Porostou i výdaje na zájmové a mimoškolní aktivity

Také v oblasti zájmových kroužků a více než polovina dotázaných (57 %) počítá se zdražováním. Za mimoškolní aktivity uhradí necelých 60 % rodičů sumu do 3 000 Kč za pololetí na jedno dítě. Přes 4 000 Kč stojí kroužky čtvrtinu dotázaných. Právě v oblasti zájmových kroužků rodiče nejčastěji čerpají pomoc třetích stran. Těch, kteří nezvládnou výdaje hradit z vlastní kapsy je přitom více než třetina. 14 % rodičům na kroužky přispívá bližší rodina, 12 % využívá příspěvek od pojišťovny.

Stáhnout v .docx