blogimg

Proč byste měli chtít předávací protokol k bytu

Provident
09 08 2024 09:00

Při stěhování do nového bytu snadno ve víru nadšení zapomínáme na důležité formality. Jednu z nich představuje předávací protokol k nemovitosti (bytu). Prozradíme, proč byste jej měli při každém pronájmu chtít po majiteli bytu.

Co je to předávací protokol a proč je tak důležitý?

Předávací protokol je písemná dohoda mezi pronajímatelem a nájemníkem, která podrobně popisuje stav bytu v okamžiku předání. Slouží jako důkaz o tom, v jakém stavu se byt nacházel na začátku nájmu. Tento dokument sice není ze zákona povinný, ale na druhou stranu chrání obě strany před případnými nedorozuměními a spory v budoucnu.

Představte si, že se nastěhujete do bytu s poškrábanou podlahou, o které jste nevěděli. Pokud byste neměli předávací protokol, ve kterém byste normálně měli tuto vadu zapsanou, bylo by pro vás obtížné dokázat, že jste podlahu nezničili vy. A jak už asi tušíte, mohl by majitel bytu požadovat opravu po vás, protože nikde nemáte písemný důkaz o tom, že jste škodu nezpůsobili vy, ale předchozí nájemce.

A právě z tohoto důvodu byste u každého pronájmu (a především u prodeje nemovitosti) měli chtít předávací protokol.

Co všechno by měl předávací protokol obsahovat?

Důkladný předávací protokol by měl obsahovat následující informace:

  • Identifikace smluvních stran: Jméno a adresa pronajímatele (vlastník bytu, od kterého si byt pronajímáte a nájemníka (tedy vás), rodné číslo a datum narození. V ideálním případě do protokolu zapište i kontakt – e-mail, telefon.
  • Identifikace bytu: Adresa bytu, číslo bytu a popis (počet pokojů, podlahová plocha, zda má byt balkon nebo třeba garáž).
  • Datum a čas předání: Přesné datum a čas, kdy jste si byt předali.
  • Stav bytu: Obsahuje podrobný popis stavu bytu. Všímejte si především už zmíněné poškrábané podlahy, mrkněte na stav vymalování, dávejte si pozor také na vlhká místa a na praskliny na zdech. Dostatečnou pozornost byste měli věnovat také stavu dveří a oken – jsou-li bez vady a prasklin. Projděte si kuchyň, mrkněte na kuchyňskou linku, na sporák. Podívejte se také, zda jsou funkční všechny elektrické zásuvky v bytě.
  • Funkčnost spotřebičů: Pronajímáte si byt, který je částečně nebo zcela vybavený? Pak by předávací protokol měl zohlednit i veškeré spotřebiče a jejich aktuální stav.
  • Stav měřidel: Elektřinu, plyn a vodu (teplá a studená voda má každá vlastní měřič) si obvykle nájemce přepisuje přímo na sebe. Společně s pronajímatelem uveďte do protokolu také odečty veškerých energií. (Jejich přesný stav budete potřebovat také u samotného přepisu energií.)
  • Seznam klíčů: Počet klíčů od bytu, od schránky a případně od dalších prostor.

Pečlivý majitel k protokolu přikládá i fotodokumentaci, ze které lépe poznáte skutečný stav všech věcí. U elektrotechniky klidně uveďte i přesný model – oceníte to v případě, když spotřebič zničíte a majitel po vás bude chtít náhradu. Jednoduše koupíte stejnou verzi spotřebiče a nemusíte nic dalšího řešit.

TIP: Není nájem jako nájem. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy v článku: Nájem vs. podnájem: Jaký je mezi nimi rozdíl.

Vše si důkladně projděte, než protokol o předání bytu podepíšete

Na vás (na nájemci) je, si celý protokol o předání bytu projít a zkontrolovat v bytě, zda popisovaný stav odpovídá skutečnosti. Pokud najdete nějaký nedostatek, který v listině chybí, měli byste po vlastníkovi bytu požadovat dodatečné doplnění. V ideálním případě se společně s majitelem domluvte, kdy danou věc opraví (a datum opět uveďte do dokumentu). Pokud majitel nebude chtít škodu opravit, můžete žádat o kompenzaci ve formě slevy na nájemném.

Myslete na to, že svým podpisem stvrzujete (i samotný pronajímatel), že souhlasíte se vším, co protokol o předání bytu obsahuje. Proto této aktivitě věnujte dostatek času a rozhodně se nebojte si všechno opravdu zkontrolovat. Tlačí vás majitel do podpisu, nebo ani protokol o předání bytu neřeší a byt není v dobrém stavu? Pak byste měli zpozornět a zkusit obejít ještě pár dalších nabídek pronájmu.

U předání bytu platí: Důvěřuj, ale prověřuj

Předávací protokol je vaší pojistkou proti nepříjemným překvapením a potenciálním sporům s majitelem bytu. Nepodceňujte jeho důležitost a věnujte i dostatečný čas kontrole reálného stavu nemovitosti. Zajistíte si tak klidné spaní i budoucí snazší průběh předání bytu, když se z něj rozhodnete odstěhovat.

TIP: Další užitečné tipy najdete v článku Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout.