blogimg

Nárok na lázně: Kdo a jak často jej může požadovat

Provident
07 05 2024 08:00

Podle poslední statistiky ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR) využilo lázně v roce 2022 261 283 Čechů. Z toho zhruba 43 % z nich mělo pobyt hrazený na náklady veřejného zdravotního pojištění. Pojďte zjistit, zda máte nárok na lázně i vy.

Kdo rozhoduje o tom, že máte nárok na lázně?

Lázně. Místo, kde si odpočinete, načerpáte novou sílu a zlepšíte své pochroumané zdraví. Kde ale vzít peníze na měsíc v lázních? Pokud máte nárok na lázně, může vám celý pobyt proplatit vaše zdravotní pojišťovna.

O tom, zda máte nárok na lázně, rozhoduje váš zdravotní stav a také lékař, u kterého řešíte zdravotní potíže. Rozhodně se proto při nejbližší návštěvě nebojte zeptat, zda byste měli šanci nárok získat.

Pokud si ještě před samotným položením dotazu chcete ověřit, zdá má vůbec cenu se lékaře ptát, mrkněte na podrobný indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, který stanovuje zákon. Najdete v něm kompletní přehled všech nemocí a zdravotních potíží, u kterých můžete lázeňskou péči nárokovat.

TIP: Na oficiálním webu Svazu léčebních lázní ČR si můžete vyfiltrovat konkrétní lázně podle toho, na jaké onemocnění / úrazy se dané místo specializuje.

Do lázní má tak podle seznamu nárok třeba ten, kdo trpí: nemocí trávicího ústrojí (př.: Crohnova nemoc), nervovou nemocí (př.: roztroušená skleróza) nebo třeba nemocí postihující pohybové ústrojí (př.: revmatoidní artritida).

TIP: Chcete si prostě jen odpočinout? Poradíme, kam na dovolenou pro seniory.

Podmínky proplacení lázní od pojišťovny: Kdy vám proplatí vše a kdy jen část

Abyste mohli usilovat o nárok o lázně u vaší pojišťovny, musíte splnit následující podmínky:

  • Lázeňskou péči vám musí navrhnout váš praktický lékař, ambulantní specialista nebo ošetřující lékař během hospitalizace. Podle toho, co vás trápí, si společně s lékařem vyberete 2 konkrétní lázně. Vaše onemocnění také ovlivňuje délku pobytu – asi nejčastěji jezdí pacienti do lázní na 3 týdny.
  • Tento návrh pak musí schválit revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Posuzuje, zda je žádost kompletní (může si vyžádat třeba další detailnější vyšetření). A také ověřuje, zda s vybranými lázněmi daná pojišťovna spolupracuje. Revizní lékař také rozhoduje o tom, zda půjde o komplexní (plně hrazenou) nebo o příspěvkovou lázeňskou péči (část nákladů si musíte zaplatit sami).

V případě, že vám pojišťovna vaši žádost zamítne, můžete podat odvolání k Revizní komisi do 15 dnů od doručení návrhu.

Pozor: U pacientů nad 70 let vyžaduje pojišťovna také interní a kardiologické vyšetření. Proč? Protože chce mít jistotu, že pacient léčebný pobyt bez problému zvládne.

Lázeňský doktor

Rozdíl mezi komplexní a příspěvkovou péčí

Komplexní lázeňská péče = pojišťovna vám zaplatí nejenom léčbu, ale také ubytování a jídlo. Po schválení vaší žádosti komunikuje pojišťovna rovnou s lázněmi, domluví termín i délku pobytu. Vy pak dostanete informace o tom, kdy a na jak dlouho do lázní pojedete. A ještě jeden důležitý rozdíl: Během pobytu v lázní jste v pracovní neschopnosti (na nemocenské).

Příspěvková lázeňská péče = pojišťovna vám zaplatí pouze léčebné úkony, ubytování a jídlo si platíte vy sami. Schválený návrh pošle přímo vám – můžete se rozhodnout sami, kdy do lázní pojedete (podmínkou je absolvování lázeňského pobytu do 6 měsíců od vystavení žádosti). Z toho důvodu si pro tuto formu lázní musíte vybrat dovolenou.

Jak často mám nárok na lázně?

Bohužel neexistuje univerzální odpověď na otázku, jak často můžete do lázní jezdit (za předpokladu, že požadujete hrazení zdravotní pojišťovnou). Zda pojedete znovu do lázní, opět určí váš ošetřující lékař na základě vaší diagnózy. Opět vám ale pomůže už zmíněný indikační seznam, ve kterém si můžete sami najít, zda zákon u daného zdravotního problému vůbec další lázeňský pobyt umožňuje.

TIP: Je vám více než 55 let? Požádejte si o Senior Pas. Tato kartička vám zajistí slevu třeba na nové brýle, na léky nebo na potraviny ve vybraných obchodech.