blogimg

Dlouhodobé ošetřovné na rodiče aneb jak získat příspěvek na péči o seniora

Provident
25 06 2024 10:00

Fenoménem dnešní doby je sendvičová generace – ti, kteří se současně starají o své staré nemocné rodiče a malé děti. Stát nabízí finanční pomoc v podobě dlouhodobého ošetřovného na rodiče. Zjistěte, zda máte nárok na tzv. ošetřovné na důchodce.

Dlouhodobé ošetřovné pomůže, když váš rodič onemocnění nebo si přivodí úraz

Jako rodiče jste už jistě někdy v minulosti využili státní příspěvek v podobě ošetřovného na dítě – když váš potomek lehl s chřipkou nebo měl zrovna neštovice. Víte ale, že podobný příspěvek můžete čerpat i v případě, že se potřebujete postarat o jinou nemocnou blízkou osobu? V tomto článku se specificky zaměříme na dlouhodobé ošetřovné na staré rodiče (důchodce).

Představte si situaci, kdy vaši maminku odvezou do nemocnice z důvodů těžké mozkové příhody. Operace a následná rekonvalescence v nemocnici je nevyhnutelná. Zároveň už teď víte, že se budete muset o maminku nepřetržitě několik týdnů každý den starat. Což ale nejde úplně skloubit, pokud pracujete jako běžný smrtelník každý den. Jak se tedy postarat o maminku, ale zároveň vyřešit také finanční stránku? S tím může pomoci právě dlouhodobé ošetřovné.

TIP: Máte malé děti? Pak vám může finančně pomoci i přídavek na děti. V Článku Přídavky na děti krok za krokem poradíme, jak jej získat.

Kdo má ze zákona nárok na dlouhodobé ošetřovné?

Nárok na dlouhodobé ošetřovné mají všichni ti, kteří pečují o své blízké (v našem případě o své staré rodiče). Daný člen rodiny musel strávit nějakou dobu v nemocnici a po propuštění ještě potřebuje celodenní péči doma.

Jaké konkrétní podmínky pro nárok na dlouhodobé ošetřovné musíte splnit:

  • Nemocenské pojištění: Jako ošetřující musíte být zaměstnaní – tím pádem platíte sociální pojištění minimálně 90 dní v posledních 4 měsících před samotným nástupem na ošetřovné.
  • Hospitalizace a domácí péče: Osoba, o kterou budete pečovat, musela být hospitalizována minimálně po dobu 4 dní a její ošetřující lékař potvrdil, že po propuštění z nemocnice potřebuje ještě alespoň 30 dní v domácí péči.
  • Souhlas ošetřované osoby: Osoba, o kterou budete pečovat, musí dát písemný souhlas, že s vaší péčí opravdu souhlasí.

Jak na samotnou žádost, abyste dlouhodobé ošetřovné získali:

Pokud tyto podmínky splňujete, myslete na to, že vy sami musíte aktivně požádat ošetřujícího lékaře o posouzení potřeby dlouhodobé péče. Lékař poté vyplní tiskopis s názvem Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče, který má celkem III. díly:

  • I. díl tiskopisu Hlášení OSSZ o vzniku potřeby dlouhodobé péče zasílá lékař příslušné pobočce ČSSZ.
  • II. díl tiskopisu Průkaz ošetřované osoby předá lékař ošetřované osobě.
  • III. díl tiskopisu Potvrzení o vzniku potřeby dlouhodobé péče pro ošetřující osobu předá lékař vám – tedy pečující osobě.

Vy jako pečující osoba pak musíte ještě požádat o dlouhodobé ošetřovné skrz Žádost o dlouhodobé ošetřovné. V žádosti je třeba, aby ošetřovaná osoba potvrdila svým podpisem, že s ošetřováním souhlasí. K této žádosti pak přiložte kopii III. dílu tiskopisu o Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče a také II. díl tiskopisu. Vše pak předáte svému zaměstnavateli, který ji poté předkládá přímo příslušné pobočce OSSZ.

Mějte také na paměti, že váš zaměstnavatel musí souhlasit s tím, že po dobu péče o vašeho rodiče nebudete pracovat. Nicméně, může vás odmítnout jen opravdu z vážných provozních důvodů, které musí ještě písemně zdůvodnit.

Jaká je orientační výše dávky dlouhodobého ošetřovného?

Výše dávky úřad vypočítá z 60% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Chcete vědět konkrétní částku? S tím vám pomůže kalkulačka pro výpočet dlouhodobého ošetřovného. Nezapomeňte také na to, že tuto dávku můžete čerpat maximálně 90 dní.

Nevíte si rady? Nebojte se zeptat ČSSZ

Pokud si stále nevíte rady, jak na dlouhodobé ošetřovné, stavte se přímo na pobočku ČSSZ ve vašem bydlišti. Můžete také zavolat na call centrum ČSSZ na tel. čísle 800 050 248. Dobré rady také najdete ve videu Jak vyplnit žádost o dlouhodobé ošetřovné.